Σύλλογος

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αμαρουσίου είναι ο τέταρτος παλαιότερος εν ενεργεία αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1896. Διατηρεί τμήματα στίβου (το αρχικό ιστορικό τμήμα του συλλόγου), μπάσκετ ανδρών (από το 1950, επαγγελματικό-ΚΑΕ), μπάσκετ γυναικών (ερασιτεχνικό) και ποδοσφαίρου (από το 1950 περίπου, ερασιτεχνικό). Πιο γνωστό τη σύγχρονη εποχή είναι το μπάσκετ που έχει κερδίσει πανελλήνιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Ίδρυση – Ιστορικές πληροφορίες

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1896, μετά τη νίκη του Mαρουσιώτη Σπύρου Λούη στο μαραθώνιο δρόμο των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων. O σύλλογος μετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 1901 με 10 αθλητές, οι οποίοι αγωνίστηκαν με κίτρινη στολή, που φαίνεται πως καθιερώθηκε από το ξεκίνημά του. Όμως, ο αρχικός ενθουσιασμός έσβησε γρήγορα, διότι οι κάτοικοι του προαστίου δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τον οργανωμένο αθλητισμό, παρά το ότι κατά καιρούς αναγγελόταν η συμμετοχή τους σε αγώνες μαραθωνίων ή ανωμάλου δρόμου. Μοιραία οι διοικούντες σταδιακά αδιαφόρησαν και ο σύλλογος αδράνησε.

spiros-louis

Ο πιο σπουδαίος και διάσημος αθλητής του συλλόγου είναι σίγουρα ο πρώτος Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο Δρόμο το 1896, Σπύρος Λούης. Ο μαρουσίωτης νερουλάς τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο της Αθήνας με χρόνο 2:58′.50″ και αποτέλεσε θρύλο και ιστορική μορφή στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η αναγέννηση του συλλόγου συνέβη το 1923, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Λ. Πτέρης, ο οποίος με προσωπική εργασία και ζήλο κατάφερε να ξαναφέρει το σύλλογο στο προσκήνιο και να αναδείξει πρωταθλητές πανελλήνιου επιπέδου και διεθνείς, όπως ο Στυλιανός Μπεναρδής και ο Καραγιάννης που μετείχαν στην Ολυμπιάδα του Παρισιού το 1920 και ο Παούρης στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ το 1924.

Τη δεκαετία αυτή ο ΓΣ Αμαρουσίου γνωρίζει μεγάλες διακρίσεις, αθλητές του μετέχουν σε γνωστούς και σε διεθνείς αγώνες (Ελληνοϊταλικοί, Ελληνογαλλικοί, Παναθήναια, Αβερώφειοι, Πανιώνιοι Αγώνες, Αιγυπτιακοί, Παγκυπριακοί κλπ) καταρρίπτουν πανελλήνια ρεκόρ, ενώ αναφέρεται συμμετοχή και σε αγώνες κωπηλασίας με τον αθλητή Γνευτό στην Αλεξάνδρεια.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’20, η δράση του συλλόγου περιορίζεται και πέφτει ξανά σε αφάνεια. Επαναδραστηριοποιείται ξανά στα μέσα της δεκαετίας του ’30, χωρίς να φτάσει στην παλιά του αίγλη.

 

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών

Ως ανεπίσημο σωματείο λειτουργούσε από την προπολεμική περίοδο. Το καλοκαίρι του 1934 μετείχε σε τουρνουά που διοργάνωσε ο Α.Ο. Κηφισιάς μαζί με τη Νέα Ερυθραία τερματίζοντας στην πρώτη θέση. Αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών από το 1948 περίπου και είναι ερασιτεχνικό.

 

Τμήματα καλαθοσφαίρισης

Ανδρών

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Αμαρουσίου ιδρύθηκε το 1950 και είναι σήμερα το πιο γνωστό τμήμα του συλλόγου με πανελλήνιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις στους άνδρες, ειδικά από τη δεκαετία του ’70 και μετέπειτα. Κορυφαία διάκριση η κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 2001. Σήμερα, αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία Ανδρών.

ÁËÅÎÁÍÄÑÇÓ ÔÆÁÍÉÊÏÓ ÂÙÂÏÓ ÊÁËÏÃÑÉÄÇÓ ÓÁËÏÍ - ÌÁÑÏÕÓÉ (ÔÅËÉÊÏÓ ÓÁÐÏÑÔÁ 2000)

17/4/2001 | Κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα επί της γαλλικής Σαλόν με 74-72

 

 

Γυναικών

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Γ.Σ. Αμαρουσίου αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Ε.Σ.Κ.Α.

 

 

 

 

 

 

Τμήμα στίβου

Ο Γ.Σ. Αμαρουσίου έχει κατακτήσει 1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στο Μαραθώνιο γυναικών το 1987, με την αθλήτρια Μάγδα Πουλημένου.

Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων που εξέδωσε το 2017  ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο Γ.Σ. Αμαρουσίου βρίσκεται στην 68η θέση (σε σύνολο 328 συλλόγων).

Μάγδα Πουλημένου. Πρωταθλήτρια και μέλος της Εθνικής Ομάδας στους δρόμους αντοχής και στον Μαραθώνιο. Αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης στο Μαραθώνιο δρόμο το 1987 στις Σέρρες με πανελλήνιο ρεκόρ 2'.55".43. Κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκορ κλασσικής διαδρομής στον αυθεντικό μαραθώνιο με 2'.50".59 το 1988,

Μάγδα Πουλημένου. Πρωταθλήτρια και μέλος της Εθνικής Ομάδας στους δρόμους αντοχής και στον Μαραθώνιο. Αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης στο Μαραθώνιο δρόμο το 1987 στις Σέρρες με πανελλήνιο ρεκόρ 2′.55″.43. Κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκορ κλασσικής διαδρομής στον αυθεντικό μαραθώνιο με 2′.50″.59 το 1988,